Розвиток системи формування майстерності кваліфікованих шахістів на основі новітніх досягнень у сфері штучного інтелекту - Прохоров, О. В. (Академічні візії, 2024)
У статті здійснено міждисциплінарне теоретичне дослідження проблеми формування шахової майстерності висококваліфікованих гравців у контексті цифрової трансформації освітнього і тренувального середовища. Шахи інтерпретуються як когнітивно насичена інтелектуально-спортивна діяльність, яка поєднує аналітичну точність, стратегічну пластичність, інтуїтивну варіативність та рефлексивну гнучкість. У фокусі дослідження – не технічна репродукція знань, а розвиток здатності до побудови складних когнітивних стратегій, евристичного мислення та автономного прийняття рішень. Особливу увагу зосереджено на функціональному потенціалі генеративного штучного інтелекту як інструмента когнітивної стимуляції та дидактичного моделювання. У межах міжмодельного порівняння здійснено аналітичний огляд можливостей провідних мовних моделей – ChatGPT, Claude, Gemini та Mistral – у контексті їхнього впливу на формування шахового мислення. Показано, що ChatGPT виявляє найвищу ефективність як інтелектуальний співрозмовник завдяки здатності до гнучкої діалогічної взаємодії, створення симулятивних сценаріїв, аналізу помилок, формулювання стратегічних парадоксів та підтримки індивідуального стилю мислення. Інші моделі – Claude, Gemini, Mistral – демонструють окремі переваги, проте поступаються в інтегративності педагогічного ефекту. У статті обґрунтовано необхідність створення нової педагогічної архітектоніки, яка синтезує класичні методи шахового навчання з адаптивними цифровими інструментами та генеративними агентами. Запропонована система розширює можливості формування технічних навичок і водночас сприяє розвитку суб’єктного, критично орієнтованого, креативного типу мислення, що здатен опиратися шаблонності, надмірній алгоритмізації та когнітивному заміщенню. Окремо підкреслено важливість епістемологічного контролю, педагогічного супроводу та етичної рефлексії як умов збереження інтелектуальної автономії гравця у взаємодії з інтелектуальними системами.