Застосування штучного інтелекту для персоналізації освітніх траєкторій здобувачів середньої освіти в Україні - Галицька-Дідух, Тамара Вячеславівна; Коршевнюк, Тетяна Валеріївна; Михалюк, Алла Михайлівна (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена вивченню потенціалу застосування технологій штучного інтелекту (далі – ШІ) для персоналізації освітніх траєкторій здобувачів середньої освіти в Україні в умовах цифрової трансформації. Проаналізовано сучасні міжнародні моделі інтеграції ШІ в освітню практику, зокрема когнітивно орієнтовані підходи, освітню аналітику, адаптивні платформи та етичні рамки використання освітніх даних. Представлено поточний стан цифровізації шкільної освіти в Україні, виокремлено основні виклики: інфраструктурні обмеження, цифрову нерівність, недостатню підготовку педагогів та відсутність методичних рекомендацій. Окрему увагу приділено аналізу механізмів адаптації навчального контенту до індивідуальних потреб здобувачів освіти на основі даних. Сформульовано пропозиції щодо державної політики, зокрема підвищення кваліфікації педагогів, етичного регулювання ШІ та створення інклюзивного освітнього середовища.