Регіональні стратегії нейтралізації загроз зовнішньоторговельній безпеці в умовах воєнної агресії - Заіка, Олексій Олександрович (Академічні візії, 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження регіональних аспектів зовнішньоторговельної безпеки України в умовах повномасштабної збройної агресії рф. Наголошено, що безпека у сфері зовнішньоекономічної діяльності не може бути редукована до сукупності статистичних показників експортно-імпортної динаміки, а потребує осмислення як багатовимірного явища, що формується на перетині інституційного, логістичного, ринкового та інформаційного вимірів. Акцентовано на зміні фокусу, від національного до регіонального рівня, у контексті пошуку ефективних стратегій протидії загрозам, спричиненим руйнуванням торговельної інфраструктури, блокадою логістичних ланцюгів, втратою ринків збуту, зниженням інвестиційної привабливості та дискредитаційними кампаніями з боку держави-агресора. У межах дослідження запропоновано концептуальну модель регіональної зовнішньоторговельної безпеки, яка охоплює чотири ключові компоненти: інституційну стійкість, інфраструктурну функціональність, гнучкість логістичних маршрутів і здатність до зовнішньоекономічної інтеграції. За допомогою структурно-функціонального аналізу окреслено типологію загроз, виявлено їхню просторову асиметрію та визначено характерні риси для різних груп регіонів. Особливу увагу приділено аналізу стратегій нейтралізації загроз, які включають використання нових логістичних коридорів, формування регіональних експортних кластерів, розвиток локальних інституцій підтримки експорту та комунікативне репозиціювання регіонів на міжнародній арені. У підсумку обґрунтовано, що формування дієвих регіональних стратегій у сфері зовнішньоторговельної безпеки є необхідною умовою післявоєнного економічного відновлення України, а також ключовим елементом нової моделі просторово збалансованої та суб’єктно орієнтованої економіки. Зроблено висновок про доцільність зміни нормативної парадигми державної політики в напрямі надання регіонам більшої автономії в питаннях зовнішньоекономічного стратегування.