Логістичні моделі забезпечення безперервного товарообігу як інструмент соціально-економічної стійкості в умовах воєнного стану та кризових ситуацій - Шевчук, Л. Т.; Ботош, Є. Ф.; Базюк, В.-М. В.; Стецишин, О. Я.; Жеребух, Ю.-Д. Р. (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена дослідженню логістичних моделей забезпечення безперервного товарообігу як одного з ключових механізмів збереження соціально-економічної стійкості в умовах воєнного стану та багатовимірних криз. В умовах системної дестабілізації, спричиненої військовою агресією та руйнуванням логістичної інфраструктури, ефективна логістика виступає важливою складовою підтримки зайнятості, стабільності доходів населення, функціонування критично важливих систем постачання, а також забезпечення економічної та соціальної безпеки держави. У роботі проаналізовано сучасні теоретико-методологічні підходи до організації логістичних процесів у кризових умовах та окреслено параметри адаптивних логістичних моделей, які включають децентралізацію складських потужностей, гнучкість маршрутів транспортування, використання альтернативних постачальників і диверсифікацію логістичних потоків. Акцентовано увагу на ролі цифровізації логістики, зокрема застосуванні штучного інтелекту, блокчейн-технологій і аналітики великих даних, що дозволяють підвищити ефективність управління ланцюгами постачання, скоротити витрати та мінімізувати ризики соціального характеру, пов’язані з порушенням товаропотоків. Окремо розглянуто моделі інтегрованих постачань, які базуються на міжсекторальній координації, мультимодальних перевезеннях та державно-приватній взаємодії, що є критично важливими для забезпечення соціальної стабільності, зайнятості та доступу населення до базових товарів і послуг. Проаналізовано потенціал військово-логістичних стратегій у забезпеченні цивільного товарообігу та підтримці стратегічно важливих економічних функцій у період воєнних дій. Запропоновано підходи до синхронізації логістичних процесів на рівні державного управління, бізнесу та міжнародного партнерства з метою підвищення гнучкості логістичних систем, збереження робочих місць, недопущення дефіциту товарів першої необхідності та формування основ для післявоєнного відновлення економіки. Стаття робить внесок у розуміння логістики як інструменту забезпечення соціального захисту, стабільності ринку праці та економічної безпеки держави в умовах кризових і воєнних загроз.