Сучасні механізми управління людським капіталом: європейський досвід для українських підприємств - Короленко, В’ячеслав Володимирович (Академічні візії, 2025)
Розглянуто сучасні механізми управління людським капіталом в Європі та їх потенціал для українських підприємств. Оцінено значення ефективного управління для підвищення конкурентоспроможності, адаптації до глобальних викликів та цифрової трансформації. Досліджено європейські підходи, зокрема стратегічне планування кар'єрного розвитку, інноваційні моделі навчання, цифровізацію HR-процесів та соціально відповідальне управління персоналом. Особлива увага приділяється автоматизації рекрутингу, застосуванню ШІ та розвитку дистанційних форматів роботи. Проаналізовано проблеми України та шляхи адаптації європейського досвіду через державно-приватне партнерство, корпоративне навчання та гнучкі моделі зайнятості. Зроблено рекомендації для підвищення ефективності управління людським капіталом в Україні та зміцнення соціальної відповідальності бізнесу.