Концепція адміністративної послуги в контексті інформаційно-правового забезпечення діяльності органів публічної влади - Крамар, Р. І.; Довгополов, А. О.; Горбач, І. В.; Жураковський, В. Р.; Запотічний, В. В.; Пущак, Н. В. (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена дослідженню концепції адміністративної послуги як правової категорії в контексті інформаційно-правового забезпечення діяльності органів публічної влади. У роботі розкрито еволюцію поняття адміністративної послуги, проаналізовано її правову природу, ознаки та класифікаційні характеристики. Особливу увагу зосереджено на значенні інформаційно-правового забезпечення у сфері надання адміністративних послуг, зокрема його впливі на підвищення ефективності державного управління, забезпечення правової визначеності та формування прозорих механізмів взаємодії між громадянами, суб’єктами господарювання та органами влади. Досліджено роль електронного урядування як ключового інструменту оптимізації адміністративних послуг. Розкрито особливості цифровізації у сфері публічного управління, її вплив на зниження бюрократичного навантаження, усунення корупційних ризиків та забезпечення оперативності адміністративних процедур. Окремо проаналізовано проблематику електронного документообігу, інтеграції державних реєстрів та функціонування єдиної інформаційної системи надання адміністративних послуг. У статті також розглянуто основні правові ризики, що супроводжують цифровізацію адміністративних послуг. Акцентовано увагу на необхідності забезпечення захисту персональних даних, гарантуванні кібербезпеки та вдосконаленні нормативного регулювання у сфері електронного урядування. Визначено ключові напрями подальшого розвитку інформаційно-правового забезпечення адміністративних послуг, зокрема гармонізацію національного законодавства з європейськими стандартами, інтеграцію цифрових технологій у публічне управління та підвищення рівня цифрової грамотності населення. Результати дослідження доводять, що якісне інформаційно-правове забезпечення адміністративних послуг є необхідною умовою ефективного функціонування державного апарату в умовах цифрової трансформації. Подальший розвиток цієї сфери має бути спрямований на удосконалення правових механізмів, впровадження сучасних технологічних рішень та забезпечення доступності адміністративних послуг для всіх категорій населення.