Співпраця підприємств ІТ сфери з енергопідприємствами: управління спільними проєктами для зміцнення конкурентоспроможності - Перевозова, І. В.; Устенко, А. О.; Ластовець, О. І. (Академічні візії, 2024)
Метою цієї статті є всебічний аналіз особливостей та перспектив співпраці підприємств ІТ сфери з енергопідприємствами, а також розробка рекомендацій щодо ефективного управління спільними проєктами з метою підвищення конкурентоспроможності. Об’єктом дослідження виступає взаємодія між ІТ бізнесом та енергетичними компаніями, яка охоплює економічні, технологічні й організаційні аспекти. Співпраця підприємств ІТ сфери з енергопідприємствами відкриває нові можливості для підвищення ефективності, формування інноваційних бізнес-моделей та зміцнення конкурентоспроможності обох секторів. В умовах сучасної цифрової трансформації енергетичних ринків, обробка великих даних, застосування технологій на основі штучного інтелекту, а також широке впровадження інтернету речей стають ключовими чинниками, що визначають майбутню структуру енергетичних систем. У рамках такої співпраці ІТ підприємства можуть надавати енергетичним компаніям інструменти для автоматизації процесів, прогнозування навантажень, кібербезпеки та дистанційного моніторингу технічного устаткування. Це дозволяє не лише оптимізувати виробництво й споживання енергії, а й більш ефективно управляти ризиками та зменшувати втрати.