Інноваційні підходи до викладання курсу іноземної мови за академічним спрямуванням для здобувачів третього рівня вищої освіти - Олександренко, Катерина Валентинівна (Академічні візії, 2025)
У статті розглянуто питання змісту та основних методів навчання іноземної мови за академічним спрямуванням здобувачів третього освітнього рівня освіти. Підкреслено, що основною метою вивчення іноземної мови здобувачами третього рівня є формування іншомовної комунікативної компетентності у своїй спеціалізації, тобто, досягнення рівня практичного володіння мовою, що дозволяє використовувати її в професійній науковій діяльності, тому опанування іноземною мовою в рамках зазначеного курсу передбачає наявність умінь у різних видах мовленнєвого спілкування. Такі уміння дають можливість здобувачу вільно читати оригінальну літературу іноземною мовою у відповідній галузі знань, розуміти, здійснювати пошук і обробку отриманої інформації, працювати з науковою літературою за фахом; використовувати дані з іноземних джерел у вигляді перекладу або резюме; писати розгорнуті статті та тези, які стосуються професійної діяльності; робити повідомлення доповіді іноземною мовою на теми, пов'язані з дослідницькою роботою; вести наукову бесіду за фахом; розуміти на слух розгорнуті висловлювання діалогічного і монологічного характеру.