Критерії справедливого суду у справах про воєнні злочини - Леськів, С. Р.; Довгополов, В. М.; Чапран, А. Р.; Жураковський, В. Р.; Гула, М. І.; Ганич, А. І. (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена дослідженню критеріїв справедливого суду у справах про воєнні злочини в контексті міжнародних правових стандартів та національної судової практики України. У ній розглядаються теоретико-правові засади справедливого судочинства, включаючи доктринальні підходи до його визначення та роль цього принципу у забезпеченні правопорядку в умовах збройного конфлікту. Особлива увага приділяється аналізу міжнародно-правових принципів судочинства щодо воєнних злочинів, закріплених у Женевських конвенціях, Римському статуті Міжнародного кримінального суду, а також у практиці міжнародних кримінальних трибуналів та Європейського суду з прав людини. У статті доводиться, що справедливий суд у справах про воєнні злочини має базуватися на принципах незалежності суддів, об’єктивності розгляду, змагальності процесу, рівності сторін та ефективного судового захисту потерпілих. Досліджуються виклики, з якими стикається українська судова система в умовах війни, зокрема питання документування злочинів, забезпечення правосуддя в умовах бойових дій та імплементації міжнародних стандартів у національне законодавство. Результати дослідження підкреслюють необхідність гармонізації української судової практики з міжнародними стандартами для забезпечення ефективного розгляду справ про воєнні злочини, відновлення правопорядку та притягнення винних осіб до відповідальності. Визначені у статті критерії можуть слугувати орієнтиром для подальших наукових досліджень та розробки правових механізмів судового переслідування воєнних злочинців як у межах національної юрисдикції, так і в міжнародних судових інституціях.