Роль застосовного права в арбітражному спорі "Нафтогаз" проти "Газпрому" - Кабрера, Юлія (Академічні візії, 2024)
Стаття досліджує роль застосовного права у міжнародному комерційному арбітражному спорі між НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Газпром" (2014–2018), який став одним із найрезонансніших у газовому секторі. Аналізуються ключові юридичні питання, зокрема визначення застосовного права, арбітражної юрисдикції та врахування норм європейського енергетичного законодавства у розгляді спору. Досліджується вплив антимонопольного права ЄС на контрактні відносини сторін та аргументація "Нафтогазу" щодо необхідності приведення умов контракту у відповідність до Третього енергетичного пакета ЄС. Розглядається арбітражне рішення Стокгольмського трибуналу, яким було скасовано положення "бери або плати" та частково змінено умови транзиту. Проаналізовано застосування шведського права, яке регулювало контракт, та можливість врахування регіональних норм у міжнародному арбітражі. Представлено правові наслідки справи для подальших газових контрактів між Україною та Росією, а також її значення для міжнародного арбітражного права. Стаття підкреслює важливість врахування наднаціональних норм та розвитку єдиних стандартів у сфері енергетичних контрактів та врегулювання спорів.