Виплата дивідендів у товариствах з обмеженою відповідальністю: правові аспекти та практика вирішення спорів - Адамович, Оксана Вікторівна (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена дослідженню правових аспектів виплати дивідендів у товариствах з обмеженою відповідальністю. Розглянуто законодавчі гарантії права учасників на отримання дивідендів відповідно до Закону України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» та норм Цивільного кодексу України. Проаналізовано доктрину «законного очікування» як складову верховенства права та її роль у захисті прав учасників товариств. Наведено огляд судової практики щодо стягнення заборгованості з виплати дивідендів, зокрема в аспекті прав осіб, які вибули зі складу учасників. Окреслено проблемні питання законодавчого регулювання та правозастосування, пов’язані з дискреційним характером виплати дивідендів, і запропоновано напрями вдосконалення правової бази для забезпечення прозорості та справедливості корпоративних відносин.)