Заборона та обмеження відчуження військового майна в умовах правового режиму воєнного стану - Кривенко, О. В.; Медвідь, Л. П.; Прохоренко, М. М. (Академічні візії, 2024)
У статті проведено аналіз і систематизація чинних нормативно-правових актів, що регулюють заборону та обмеження відчуження військового майна в умовах правового режиму воєнного стану. Визначено, що військове майно включає в себе зброю, військову техніку, амуніцію, комунікаційні системи, а також інфраструктурні об'єкти, що має ключове стратегічне значення для держави. Доведено, що заборона та обмеження відчуження військового майна в умовах правового режиму воєнного стану є основними механізмами захисту стратегічних інтересів держави в екстремальних умовах загрози національній безпеці. Ці заходи спрямовані на збереження та ефективне використання оборонних ресурсів країни, коли держава стикається з безпосереднім ризиком зовнішнього агресивного втручання чи внутрішніх дестабілізуючих факторів. Заборона відчуження військового майна в умовах воєнного стану вимагає від держави введення строгого контролю над всіма процесами, пов'язаними з таким майном. Це стосується не лише його передачі третім особам, але і руху між військовими частинами, базами та складами. Крім того, держава може вводити додаткові обмеження на використання військового майна. Наприклад, можуть бути встановлені особливі процедури для реалокування або перерозподілу такого майна, а також строгий нагляд за його зберіганням і використанням. Такі обмеження не лише забезпечують збереження військових активів, але і попереджують їх неправомірне використання або зловживання. В умовах правового режиму воєнного стану може бути введений мораторій на будь-які операції, пов'язані з військовим майном, включаючи його приватизацію, продаж, аренду або передачу. Особливу увагу слід приділити виконанню міжнародних зобов'язань, щоб уникнути потенційних конфліктів або непорозумінь з іншими державами. У контексті дослідження, було запропоновано деталізувати законодавчі норми щодо його відчуження, створити спеціалізований контрольний орган для нагляду за дотриманням обмежень та вести обов'язковий державний реєстр військового майна. Крім того, впроваджувати жорсткі штрафні санкції за порушення та запровадити освітні програми для військових та співробітників.