Особливості підготовки фахівців з ліквідації наслідків застосування бактеріологічної зброї - Кочкін, Валерій Геннадійович (Академічні візії, 2025)
У статті досліджуються теоретико-методологічні засади підготовки фахівців, які здатні ефективно реагувати на наслідки застосування бактеріологічної зброї, враховуючи сучасні виклики глобального та національного масштабу. Розкрито значення міждисциплінарного підходу, який об’єднує знання з медицини, екології, біобезпеки, кризового менеджменту та права. Особливу увагу приділено визначенню ключових компетенцій, таких як технічні, медичні, організаційні, етичні, психологічні та правові, що забезпечують професійну готовність фахівців працювати в екстремальних умовах. У статті проаналізовано сучасні освітні програми, які реалізуються в національних і міжнародних закладах освіти, із акцентом на їхню структуру та зміст. Показано роль інноваційних педагогічних технологій, зокрема проєктного навчання, сценарного аналізу, симуляцій та VR-технологій, які сприяють формуванню практичних навичок і критичного мислення. Розглянуто педагогічні аспекти формування етичної культури та дотримання міжнародних правових норм, що регулюють діяльність у сфері біобезпеки. Важливим елементом підготовки фахівців визначено інтеграцію знань про права людини, законодавчі обмеження та гуманітарні принципи, що забезпечує формування високого рівня моральної відповідальності. У результаті дослідження запропоновано комплексний підхід до організації освітніх програм, який враховує національні потреби України та міжнародний досвід. Зроблено висновок про необхідність удосконалення педагогічних підходів у підготовці фахівців, здатних не лише ефективно діяти в умовах біологічних загроз, але й забезпечувати захист населення та стабільність соціальних систем. Запропоновані підходи спрямовані на зміцнення національної безпеки, посилення професійної спроможності фахівців і розбудову системи біобезпеки України.