Юридична природа та правові підстави обмеження правосуб’єктності юридичних осіб - Апаров, Андрій Миколайович (Академічні візії, 2024)
У статті досліджується правова природа та основи обмеження правосуб’єктності юридичних осіб з урахуванням сучасних підходів законодавства України та міжнародних правових норм. Розглядається роль обмеження правосуб’єктності як інструменту забезпечення правопорядку, захисту інтересів суспільства, громадян і держави. Проаналізовано поняття правосуб’єктності юридичної особи, її складові елементи, а також шляхи та обставини, за яких ці елементи можуть бути частково або повністю обмежені. Окремо акцентується увага на законодавчих, судових, адміністративних і договірних підставах для обмеження прав юридичних осіб. Наведено аналіз практичних прикладів застосування обмежень у різних сферах правовідносин, таких як господарські, цивільні, адміністративні та кримінальні. Розглянуто специфіку правового регулювання, зокрема у випадках, коли обмеження є наслідком порушень закону, невиконання зобов’язань чи впливу санкційних заходів. У статті узагальнюються ключові підходи до формування правових механізмів, спрямованих на збалансування інтересів юридичних осіб, держави та інших суб’єктів права. Запропоновано рекомендації щодо вдосконалення правового регулювання для підвищення ефективності обмеження правосуб’єктності у правозастосовній практиці.