Маркетингові інструменти підвищення конкурентоспроможності продукції аграрних підприємств та їх експортного потенціалу - Макарова, Вікторія Вікторівна; Таранченко, Владислав Володимирович; Ткаченко, Андрій Валерійович (Академічні візії, 2025)
Стаття присвячена нагальній проблемі застосування маркетингових інструментів задля підвищення рівня конкурентоспроможності вітчизняної сільськогосподарської продукції в контексті посилення експортного потенціалу аграрних підприємств. Обґрунтовано, що українські виробники сільськогосподарської продукції займають важливе місце на світовому ринку, особливо в сегментах зернових, олійних культур та продуктів їх переробки. Зазначено, що війна завдала значного удару по експортному потенціалу українських виробників, але, попри всі труднощі, Україна залишається важливим гравцем на світовому ринку продовольства. Доведено, що конкурентоспроможність української сільськогосподарської продукції залежить від поєднання економічних, технологічних, природних і політичних чинників. Обґрунтовано, що конкурентоспроможність є основою для розширення експортного потенціалу сільськогосподарських підприємств. Для його покращення підприємствам необхідно інвестувати в якість продукції, інновації, логістику та маркетинг, а також ефективно використовувати підтримку держави й міжнародних організацій. Ці заходи дозволять збільшити частку української продукції на світових ринках і забезпечити стабільний розвиток галузі.