Плавання як ефективний прикладний вид фізичних вправ у підготовці курсантів - Багас, Олег Петрович; Шинкарук, Віктор Олександрович; Киричук, Софія Ярославівна (Академічні візії, 2025)
Фізична підготовка у військових навчальних закладах відіграє важливу роль як засіб соціального становлення, розвитку професійно важливих якостей і фізичної досконалості майбутніх офіцерів. Важливим є формування у курсантів свідомого ставлення до свого здоров’я та фізичної підготовки. Особливої уваги у цьому контексті заслуговує плавання як універсальний і прикладний вид фізичних вправ. Плавання сприяє загартуванню організму, розвитку координації, витривалості, а також допомагає підтримувати емоційну рівновагу. Завдяки цьому, плавання максимально відповідає завданням фізичного виховання курсантів і їх підготовці до виконання професійних обов’язків. У статті розглядається роль плавання як прикладного виду фізичних вправ у системі підготовки курсантів до професійної діяльності. Плавання виступає ефективним засобом розвитку фізичних якостей, таких як витривалість, сила, гнучкість і координація, а також сприяє загартуванню організму та підвищенню стресостійкості. Акцентується увага на зв’язку між фізичною підготовкою і готовністю курсантів до виконання службових завдань, що потребують високого рівня фізичної та психофізичної витривалості. Обґрунтовується доцільність інтеграції плавання у програму фізичного виховання курсантів як одного з важливих компонентів їх професійної підготовки. Зазначено, що систематичні заняття плаванням сприяють не лише зміцненню здоров’я, а й формуванню навичок, необхідних для успішного виконання завдань у складних умовах професійної діяльності. Визначається, що більш активне використання занять плаванням під час фізичної підготовки курсантів не лише підвищує їхню загальну фізичну витривалість і професійну готовність, а й формує нові функціональні можливості, необхідні для виконання завдань у складних умовах служби. Позитивний ефект від занять фізичною підготовкою у курсантів можливий лише за умови, якщо руховий режим, тривалість, складність і інтенсивність фізичних вправ, а також загартувальні процедури відповідають індивідуальним можливостям, умовам навчання та майбутньої професійної діяльності.