Природне право і фемінізм: критичний аналіз - Rak , Olga Yurijvna (Академічні візії, 2024)
У статті досліджується взаємозв’язок між теорією природного права та феміністською філософією. Природне право історично слугувало для виправдання гендерних ролей і нерівності у суспільстві, особливо в його класичних інтерпретаціях, пов’язаних із такими мислителями, як Аристотель і Фома Аквінський. Однак сучасні мислителі кинули виклик цим традиційним ідеям, стверджуючи, що концепцію природного права можна переосмислити для підтримки гендерної рівності. У статті критично розглядаються як історичні, так і сучасні перетини між природним правом і фемінізмом, оцінюючи потенціал теорії природного права як внеску у феміністичну думку в її боротьбі за гендерну справедливість. Хоча природний закон історично переплітався з патріархальними структурами та використовувався для виправдання гендерної нерівності, мислителі продемонстрували як обмеження, так і потенціал теорії природного права. Традиційні інтерпретації природного права використовувалися для підтримки гендерних ієрархій, але сучасна феміністична критика та переосмислення природного права пропонують шлях вперед, наголошуючи на справедливості, рівності та процвітанні людини. Теорія природного права, крізь призму фемінізму, може слугувати цінним інструментом для вирішення проблем гендерної нерівності та захисту інтересів більш інклюзивного, справедливого суспільства. Однак це вимагає радикального перегляду основоположних припущень природного права, відходу від есенціалістських уявлень про гендер і прийняття різноманітності людського досвіду. Кидаючи виклик історичному використанню природного права та просуваючи феміністські реінтерпретації, філософи можуть зробити внесок у більш справедливе та егалітарне бачення світу, яке визнає гідність і рівність усіх людей, незалежно від статі. Природне право залишається життєздатною та необхідною сферою філософського дослідження, такою, яка має потенціал як для критики, так і для зміни укорінених систем гендерного гноблення. Завдяки ретельному перегляду етичних основ природного права ми можемо виробити нове бачення справедливості, яке поважає гідність і права всіх людей, незалежно від їхньої статі.