Ключові моделі корпоративної культури агентів ринку - Далик, В. П.; Мельничук, В. М. (Академічні візії, 2024)
У статті здійснено теоретичний аналіз ключових моделей корпоративної культури, які визначають особливості формування організаційної ідентичності, стратегічної спрямованості та адаптивності агентів ринку. Досліджено моделі Гофстеде, Кемерона і Куїнна, а також Ділла і Кеннеді, які пропонують різні підходи до осмислення корпоративної культури через культурні виміри, типології організаційних структур та роль цінностей у формуванні ринкових стратегій. Особливу увагу приділено порівняльному аналізу зазначених моделей, їх перевагам і обмеженням, а також їхній адаптації до сучасних українських реалій. У межах дослідження розглянуто специфіку корпоративної культури в Україні, що формується під впливом історичних та соціокультурних факторів, а також викликів, спричинених війною з рф. Висвітлено роль корпоративної культури в підтримці організаційної стійкості, згуртованості колективів та забезпеченні ефективності функціонування підприємств у складних економічних умовах. Проведено порівняння моделей корпоративної культури українських та міжнародних агентів ринку, що дозволило виявити перспективи їх взаємного збагачення та інтеграції. У статті підкреслено значення корпоративної культури як стратегічного ресурсу, здатного сприяти економічному зростанню підприємств, їх інноваційній адаптації та успішній інтеграції в глобальне середовище. Результати дослідження можуть бути використані для розробки гібридних моделей корпоративної культури, що враховують як національні, так і міжнародні практики, забезпечуючи конкурентоспроможність українських підприємств у сучасному світі.