Розвиток віртуальної економіки через впровадження токенізованих активів у реальні галузі економіки - Миронов, Олексій Геннадійович (Академічні візії, 2024)
Статтю присвячено аналізу можливостей і ризиків інтеграції токенізованих активів у реальні сектори економіки. Для досягнення мети дослідження використано методи критичного аналізу наукових джерел, синтезу, табличного та графічного представлення даних, а також наукового абстрагування. У дослідженні токенізований актив визначено як цифрову форму реального активу, яка функціонує в системі блокчейн, забезпечуючи можливість проведення операцій через децентралізовану платформу. Такий підхід сприяє спрощенню процесів управління, обміну та передачі прав власності, підвищуючи прозорість і ліквідність ринку. Доведено, що токенізація охоплює різноманітні галузі економіки, відкриваючи нові перспективи для бізнесу. Основними напрямами її застосування є цифровий, фінансовий та реальний сектори. У висновках наголошено, що розвиток віртуальної економіки через впровадження токенізованих активів створює численні перспективи для оптимізації бізнес-процесів, зменшення транзакційних витрат і підвищення прозорості. Токенізація трансформує фізичні активи, такі як нерухомість чи цінні папери, у віртуальні токени, що полегшує доступ інвесторів до ринку. Це також стимулює появу нових форм співпраці між учасниками економічної діяльності через використання смарт-контрактів і децентралізованих платформ. Наукова новизна дослідження полягає у системному аналізі впровадження токенізованих активів як інструменту цифрової трансформації реальних секторів економіки. У роботі інтегровано теоретичні підходи та практичні можливості, що дозволяють узагальнити існуючі методи і визначити їх потенціал для оптимізації бізнес-процесів. Зокрема, особлива увага приділена можливості підвищення ліквідності активів, спрощення доступу до інвестицій та забезпечення ефективного управління фінансовими ресурсами. Дослідження обґрунтовує перспективи токенізації для таких ключових галузей, як аграрний сектор, фінансові послуги та логістика. Акцент зроблено на використанні цифрових технологій для відстеження товарних потоків, автоматизації ланцюгів постачання та розширення можливостей кредитування на децентралізованих платформах. Дослідження містить комплексне узагальнення викликів та ризиків, пов’язаних із процесом токенізації. Зокрема, розглянуто правові, технічні та регуляторні аспекти, що обмежують інтеграцію новітніх технологій у традиційні економічні моделі. Практична значущість роботи полягає в конкретизації перспективних напрямів впровадження токенізованих активів у різні галузі економіки. Запропоновані підходи сприяють стратегічному розвитку віртуальної економіки та її інтеграції в сучасні умови глобальної цифрової трансформації.