Роль методу кейсів у процесі формування професійних компетентностей студентів юристів - Спасібухов, Нікіта (Академічні візії, 2024)
Метод кейсів є одним із найефективніших інструментів інтерактивного навчання, який відіграє ключову роль у формуванні професійних компетентностей студентів-юристів. У сучасній юридичній освіті, що спрямована на поєднання теоретичних знань із практичними навичками, цей метод створює можливості для розвитку важливих когнітивних та аналітичних вмінь у майбутніх правників. В статті досліджено сутність методу кейсів, його значення для підготовки правників, а також проаналізовано роль цього методу у розвитку ключових професійних компетентностей у студентів-юристів. В роботі розглядаються основи застосування методу кейсів у навчальному процесі юридичних навчальних закладів, а також його вплив на формування професійних навичок, необхідних для успішної кар'єри в правничій сфері. Особлива увага приділяється тому, як цей метод дозволяє студентам глибше зрозуміти правові ситуації, здійснювати аналітичні оцінки і розвивати здатність приймати обґрунтовані рішення в реальних умовах практики. Використання кейсів сприяє не лише засвоєнню правових норм, а й формуванню умінь застосовувати ці знання в різноманітних практичних контекстах, що є важливою складовою професійної підготовки юристів. В статті проаналізовано сучасні підходи до інтеграції кейс-методу у навчальні програми юридичних вишів, зокрема питання використання сучасних технологій і мультимедійних ресурсів у процесі навчання. Окремо розглянуто можливості вдосконалення методології використання цього методу, що дозволяє адаптувати навчальні матеріали до актуальних потреб юридичної практики. Зроблено акцент на необхідності удосконалення підготовки викладачів та створення єдиної бази кейсів, що відповідають реаліям сучасного правового середовища. Значну увагу в статті приділено ролі кейс-методу в розвитку таких професійних компетентностей, як критичне мислення, аналітичні здібності, навички ефективної комунікації та здатність до роботи в команді. Кейс-метод також сприяє формуванню етичних стандартів у майбутніх правників, оскільки кожен кейс вимагає не лише правових знань, а й етичних оцінок, що є важливою частиною професійної практики юриста. Висновки роботи підтверджують, що метод кейсів є важливою складовою сучасної юридичної освіти, що дає можливість формувати у студентів не лише теоретичні знання, а й практичні навички, необхідні для успішної діяльності в юридичній сфері.