Використання інтерактивних інструментів у дистанційному навчанні медичних спеціалістів - Кундіна, Вікторія Валеріївна; Сторожчук, Юлія Олександрівна; Козаренко, Тетяна Маратівна (Академічні візії, 2024)
Завдяки активному розвитку цифрових технологій дистанційне навчання стало ефективним інструментом, який дозволяє здобувати знання незалежно від місця розташування та обставин, особливо в кризових ситуаціях. У процесі дистанційного навчання інтерактивні технології відкривають нові можливості для залучення здобувачів освіти, віртуального створення реальних ситуацій та формування практичних навичок, що особливо важливо в контексті підготовки медичних фахівців. За допомогою сучасних технологій майбутні медики отримують доступ до широкого спектру інструментів навчання, що включають віртуальні симулятори, онлайн-курси, аналітику даних та мобільні додатки. Це дозволяє їм ефективніше засвоювати теоретичний матеріал та набувати практичних навичок. У ході дослідження було визначено найбільш відомі методи інтерактивного навчання, які використовуються в підготовленні майбутніх медичних фахівців. До них віднесено методи групових дискусій, кейс-метод, мозковий штурм, алгоритмічний метод, модульно-рейтинговий метод. В умовах дистанційного формату навчання інтерактивні підходи можуть реалізовуватися за допомогою платформ відеозв’язку, наприклад Zoom або Google Meet. Організація таких інтерактивних заходів, як онлайн-конференції чи дискусії, повністю відповідає формату проведення подібних заходів офлайн. Використання інтерактивних онлайн-дошок, як-от Padlet, Miro або Conceptboard, значно розширює можливості викладача в поданні навчальної інформації майбутнім медичним фахівцям. Такі цифрові платформи, як Edpuzzle, Padlet і Kahoot, є універсальними інструментами, які можна застосовувати для викладання здобувачам медичної освіти основних хімічних дисциплін (органічної, неорганічної, аналітичної, біологічної хімії) і професійно орієнтованих предметів. Важливу роль у підготовці майбутніх медичних фахівців відіграють симуляційні додатки, дозволяючи практикувати необхідні навички без залучення реальних пацієнтів. Технологічний прорив відкрив різноманітні можливості для покращення викладання та навчання в дистанційному форматі. Перспективними в дистанційній освіті майбутніх медиків є інтеграція технологій віртуальної та доповненої реальності, використання медичних симуляторів та віртуальних пацієнтів, а також штучного інтелекту. Таким чином, інтерактивні інструменти є важливою складовою частиною дистанційної освіти медичних спеціалістів, забезпечуючи якісну підготовку фахівців відповідно до сучасних вимог галузі охорони здоров’я.