Вплив інтеграції робочих стажувань у навчальні програми на професійну підготовку здобувачів вищої освіти - Кобцева, Олена Анатоліївна; Турчененко, Сергій Олегович; Йордан, Ганна Мирославівна (Академічні візії, 2024)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю вдосконалення системи професійної підготовки студентів у закладах вищої освіти України, що має відповідати вимогам сучасного ринку праці. Встановлено, що інтеграція робочих стажувань у навчальні програми є важливим інструментом для формування практичних навичок, адаптації здобувачів освіти до реальних умов роботи та забезпечення їх конкурентоспроможності. Водночас виявлено, що в Україні цей процес стикається з низкою проблем, серед яких: недостатня співпраця між університетами та роботодавцями, формальність підходів до організації стажувань, відсутність системного оцінювання їх результатів. Метою статті є дослідження впливу інтеграції робочих стажувань в освітні програми на професійну підготовку здобувачів вищої освіти, аналіз ефективності сучасних моделей організації стажувань в Україні, порівняння з міжнародними практиками та розроблення рекомендацій щодо їх вдосконалення. У дослідженні застосовано методи аналізу нормативно-правової бази, огляду наявних моделей організації стажувань, порівняльного аналізу українських і міжнародних практик, а також узагальнення літературних джерел і практичного досвіду університетів. Доведено, що стажування сприяють формуванню професійних компетентностей, забезпечують зв’язок між теоретичними знаннями та практичними навичками, а також підвищують рівень готовності студентів до працевлаштування. Результати дослідження свідчать, що ефективність стажувань залежить від їх інтеграції з освітніми програмами, тісної співпраці з роботодавцями та впровадження сучасних методик оцінювання. Установлено, що міжнародний досвід організації стажувань демонструє високий рівень ефективності завдяки чітко структурованим моделям, які передбачають участь роботодавців у всіх етапах практичної підготовки. В Україні, попри наявність нормативно-правової бази, виявлено значні розбіжності в реалізації стажувань, що потребує вдосконалення. У висновках зазначено, що організація стажувань в Україні повинна базуватися на адаптації найкращих міжнародних практик, розвитку співпраці між університетами та роботодавцями, впровадженні новітніх інструментів оцінювання та створенні умов для мотивації здобувачів вищої освіти. Перспективи подальших досліджень включають розроблення моделей дуальної освіти, впровадження онлайн-стажувань у глобальному контексті та аналіз впливу стажувань на довгострокові кар’єрні перспективи випускників.