Зловживання корпоративною структурою в міжнародному комерційному арбітражі - Андрейченко, С. С. (Академічні візії, 2024)
Стаття розглядає проблему зловживання корпоративною структурою в міжнародному комерційному арбітражі, де компанії використовують складні мережі дочірніх підприємств для ухилення від відповідальності, зокрема в контексті арбітражних застережень у міжнародних контрактах. Автор аналізує практики, коли материнські компанії, приховуючи свої дії під юридичним статусом окремих дочірніх підприємств, намагаються уникнути зобов'язань, укладених їх дочірніми компаніями. Особливу увагу приділено принципам «veil piercing» (проникнення крізь корпоративну завісу), які дозволяють судам подолати юридичні фікції та притягнути до відповідальності акціонерів чи власників. Стаття також аналізує міжнародну практику, зокрема рішення Міжнародного суду у справах Monte Blanco і Barcelona Traction, де розглядається правовий статус корпорацій та застосування цих принципів для запобігання зловживанням корпоративними структурами. Однак, стаття вказує на необхідність чіткого визначення застосування цих теорій у міжнародних арбітражах за відсутності відповідних вимог від сторін.