Ефективність використання віртуальної реальності в навчальних програмах із фізичної культури - Гвоздецька, Світлана Володимирівна; Савченко, Володимир Валерійович; Турчанінов, Ратмір Дмитрович (Академічні візії, 2024)
Удосконалення процесу фізичного виховання асоціюється з упровадженням інноваційних технологій. Перспективними напрямками модернізації фізичного виховання є віртуальна та доповнена реальність (VR/AR). Мета: огляд ефективності використання технологій віртуальної та доповненої реальності в фізичному вихованні. Методи. Методологія дослідження передбачала проведення структурованого огляду наукових джерел, що індексуються системою Google Scholar. Його було виконано з використанням програмного забезпечення PoP. Відповідно до тематики дослідження покроково було сформовано список із п’яти наукових публікацій, що відповідали критеріям відбору. Огляд було обмежено літературними джерелами 2020-2024 років. Результати.Установлено актуальність упровадження VR/AR технологій у процес фізичного виховання різного контингенту – від дошкільників до студентів. Переваги VR/AR технологій полягають у підвищенні залученості та мотивованості здобувачів освіти до навчання й тренувань під час занять фізичного виховання, а також у розвитку їхніх рухових навичок. Висновки. Дослідження продемонстрували практичну цінність VR/AR технологій для фізичного виховання. Проаналізований досвід апробації VR/AR технологій у середовищі здобувачів освіти хоча й має певні обмеження, але зосереджується на їхньому потенціалі для майбутнього перетворення освітнього процесу. Подальші дослідження мають бути спрямовані на вивчення особливостей окремих VR/AR технологій та потенційних можливостей їхнього використання у фізичному вихованні дітей різних вікових категорій.