Альтернативні моделі фінансування суб’єктів підприємництва в умовах нестабільного економічного середовища - Смолич, Дарія Валеріївна (Академічні візії, 2024)
У контексті нестабільного економічного середовища актуальність альтернативних моделей фінансування для суб’єктів господарювання значно посилюється. Краудфандинг, пірингове кредитування, венчурний капітал, бізнес-ангели та мікрофінансування стали ефективними рішеннями, що пропонують гнучкіші та інклюзивніші можливості доступу до фінансування для підприємств, які намагаються вижити в умовах нестабільності. Важливість цих моделей підкреслює їхня здатність демократизувати фінанси, забезпечити пряму взаємодію з інвесторами та підтримати високоризиковані, але високоприбуткові проєкти, які мають вирішальне значення для відновлення економіки та її стійкості. Метою статті є вивчення потенціалу альтернативних моделей фінансування в підтримці суб’єктів господарювання в умовах економічної нестабільності. Результати дослідження свідчать про адаптивність та доступність альтернативних моделей фінансування як важливих інструментів для підприємців і малих та середніх підприємств (далі – МСП). Краудфандинг показав значний успіх у сприянні попередній ринковій перевірці та прямій взаємодії зі споживачами. Платформи пірингового кредитування стали ефективним інструментом для залучення невеликих позик на гнучких умовах, пропонуючи альтернативу традиційним банківським системам. Мережі венчурного капіталу та бізнес-інкубатори стали важливими інструментами підтримки інноваційних стартапів і підприємств з високим темпом розвитку, особливо в технологічному секторі. Мікрофінансові установи розширили можливості вразливих верств населення та неформального бізнесу, запропонувавши фінансові послуги, пристосовані до їхніх особливих потреб. Ці результати наголошують на важливості узгодження альтернативних інструментів фінансування з конкретними економічними та регуляторними умовами кожного ринку для забезпечення їхньої стійкості й масштабованості. Отримані висновки свідчать про те, що альтернативні моделі фінансування мають значні перспективи для зміцнення економічної стійкості та підтримки зростання бізнесу в нестабільному середовищі. Проте їхній успіх залежить від урахування кількох ключових факторів, зокрема регуляторної підтримки, довіри інвесторів та спроможності бізнесу ефективно використовувати ці механізми. Політики та фінансові установи мають працювати спільно над створенням сприятливої екосистеми, яка полегшує розвиток альтернативних фінансових платформ, забезпечуючи при цьому прозорість та захист інвесторів. Підвищення фінансової грамотності та надання технічної допомоги бізнесу також мають вирішальне значення для максимізації впливу цих моделей.