Образ героя у поемі І. Франка «МОЙСЕЙ» та його інтерпретація в шкільних підручниках 70-х – 80-х рр. хх століття - Йовенко, Лариса; Осіпенко, Наталія; Кириченко, Віта (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена висвітленню образу героя поеми Івана Франка «Мойсей» та його інтерпретації в шкільних підручниках з української літератури 70-х–80-х рр. ХХ століття. Встановлено, творчість Івана Франка є благодатним матеріалом для формування активної життєвої позиції, національного самоутвердження молодого покоління. Розглянуто поняття «ідеал виховання». Проаналізовано поему І. Франка «Мойсей», яка вважається заповітом українцям, «величним художнім підсумком Франкової життєтворчості», «поемою "подоланого сумніву"», де автор осмислює минуле, сучасне і майбутнє українського народу, спонукає задуматися над власною долею. Досліджено, що впродовж 70 – 80-і рр. ХХ століття в інтерпретації образу героя у критичних матеріалах шкільних підручників з української літератури акцентовано на понятті «етичний героїзм», етичних взаємовідносинах та їх розмаїті: порушувалася проблематика змісту людського існування, свободи вибору, загальнолюдських цінностей, громадянської відповідальності тощо. Встановлено, що авторами навчальних книг цього періоду герої трактувалися через відданість певним ідеям чи жертовну працю, у вправності збереження та канонізації радянських духовних цінностей та ідеалів.