Основні принципи трудового права - Остапенко, Л. О.; Гоцман, Б. І.; Воронова, В. М. (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена аналізу основних принципів трудового права, які визначають напрямки правового регулювання трудових відносин. Метою є пояснення ключових положень, визначення принципів, що формують основу трудового права, та аналіз їхньої ролі у забезпеченні справедливого правового середовища для працівників і роботодавців. Трудове право регулює відносини між працівником і роботодавцем, забезпечуючи справедливі умови праці та захист прав обох сторін. Центральними елементами є принципи трудового права, які формують загальні правила регулювання. Серед них принцип рівності, що гарантує рівні можливості працевлаштування та умов праці незалежно від особистих характеристик, і відображає міжнародні стандарти, закріплені в документах МОП, запобігаючи дискримінації. Принцип свободи праці виражає право вибору діяльності та місця роботи, захищає від примусової праці та експлуатації. Принцип безпеки праці зобов’язує роботодавців створювати умови, які мінімізують ризики травм і захворювань, відображаючи нормативи охорони праці. Важливим аспектом є право на справедливу оплату праці, що передбачає винагороду, яка відповідає кількості та якості роботи та забезпечує гідний рівень життя. Захист від незаконного звільнення гарантує законність процедур звільнення, дозволяючи оскаржити необґрунтовані дії роботодавця. Принцип права на відпочинок встановлює обмеження робочого часу та гарантує періоди відпочинку для підтримання здоров’я і працездатності. Основні принципи трудового права залишаються актуальними, але потребують адаптації до сучасних викликів, таких як дистанційна робота та нестандартні форми зайнятості, що зумовлює необхідність оновлення законодавства. Вони є засадничими для забезпечення справедливих умов праці, стабільності ринку праці та соціальної рівноваги.