Сучасний стан розвитку музичної терапії як освітнього феномену в Україні - Mukan, Nataliya; Shanyin Li (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена дослідженню сучасного стану розвитку музичної терапії як освітнього феномену в Україні. Комплексний аналіз літератури з цього питання підкреслив вплив глобальних тенденцій охорони здоров’я на еволюцію музичної терапії як важливого аспекту медичних послуг. Це підкреслює необхідність інтенсивної підготовки музичних терапевтів для ефективного вирішення складних завдань, які постають перед сучасною системою охорони здоров’я. Музикотерапія, хоч і відносно нова, в Україні стрімко розвивається. Встановлено, що музика глибоко впливає на психоемоційний стан людини і може сприяти лікуванню різноманітних психічних і фізичних розладів. Представлено основні напрямки розвитку музичної терапії в Україні (Психологічна реабілітація, Освітні програми, Інклюзія, Інститут музичної терапії, Співпраця з міжнародними експертами). Доведено, що професійна підготовка спеціалістів охорони здоров’я в українських закладах вищої освіти підтримує сучасну модель навчання. Ця модель поєднує найкращі українські та міжнародні підходи до розуміння специфіки охорони здоров’я. Майбутні спеціалісти з терапії та реабілітації вивчають різноманітні загальноосвітні та професійні дисципліни, які готують їх до роботи в різних закладах та організаціях охорони здоров’я. Ці програми часто не розглядають сучасні практичні аспекти терапії в її різних формах через необхідність охопити широкий спектр загальних і професійних компетентностей. Існує потреба в кращому узгодженні результатів навчання з практичною професійною діяльністю майбутніх працівників охорони здоров’я. Подальше вдосконалення змісту та реалізації курсів за вибором є необхідним, оскільки українські університети прагнуть задовольнити сучасні освітні потреби в рамках європейської освіти. Крім того, запровадження ефективних організаційних форм і методів навчання має вирішальне значення для сталого розвитку особистості та забезпечення якості освітнього процесу. Тому наразі існує потреба у суттєвій корекції освітніх програм для більш комплексного охоплення всіх аспектів, пов’язаних з терапією та реабілітацією, а також впровадження спеціалізованих програм з музичної терапії.