Конкурентоспроможність як фактор стійкості та економічної безпеки підприємства - Миколенко, Павло Григорович (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена дослідженню конкурентоспроможності як чинника, що впливає на стійкість та економічну безпеку підприємства. Мета дослідження – визначити ключові складові конкурентоспроможності підприємств у сучасному економічному середовищі та дослідити їхній вплив на забезпечення стабільності й економічної безпеки в умовах сьогодення. Результати дослідження показують, що конкурентоспроможність є комплексним поняттям, яке включає багатоаспектний підхід до діяльності економічних суб’єктів на різних рівнях: від мікроекономічного до макроекономічного. Конкурентоспроможність виступає ключовим параметром економічної системи, адже через неї проявляється стійкість системи та здатність до розвитку на довгострокову перспективу. У дослідженні показано, що конкурентоспроможність формується не лише під впливом внутрішніх чинників, таких як структура капіталу та виробничі ресурси, але й через здатність підприємства адаптуватися до змін у зовнішньому середовищі, включаючи коливання на ринку або зміну політичного курсу. Сучасний економічний контекст диктує необхідність для підприємств не лише підтримувати високий рівень конкурентоспроможності, але й орієнтуватися на клієнта. Доведено, що клієнтоорієнтована стратегія передбачає створення продуктів та послуг, які користуються високим попитом і сприяють лояльності клієнтів. Це є важливим, оскільки задоволеність клієнтів і довгострокові відносини з ними закладають фундамент для посилення економічної безпеки підприємства та його стійкого розвитку в умовах ринкової невизначеності. Практичне значення дослідження полягає у можливості використовувати отримані результати для розробки ефективних стратегій підвищення конкурентоспроможності та економічної стійкості підприємств.