Впровадження інституту кар’єрних радників у школах: підходи до оцінювання ефективності - Глубоченко, Катерина (Академічні візії, 2024)
Можливість впровадження в педагогічній вищій освіті окремої спеціальності кар’єрних радників обговорюється у рамках освітніх реформ НУШ. Проте, чіткого розуміння, як буде функціонувати даний інститут, та яким чином можна буде оцінити ефективність його роботи досі немає. Тому метою даного дослідження було проаналізувати існуючі теоретичні та апробовані моделі оцінювання ефективності функціонування інституту кар’єрного консультування у школах, впроваджених у інших країнах. Автор приходить до висновків, що впровадження інституту кар’єрних радників в Україні, як елемент реформи профільної середньої освіти є доцільним та перспективним рішенням, проте необхідним є визначення зрозумілої системи оцінювання ефективності його функціонування. У ході проведеного дослідження були проаналізовані підходи до оцінювання ефективності кар’єрного консультування - досягнення цілей загальнодержавної стратегії, розвиток компетенцій учнів для майбутнього працевлаштування, елемент системи загальноекономічних показників, соціологічний підхід, андрагогічний підхід та кількісний підхід. Порівняльний аналіз переваг та недоліків зазначених підходів дозволив автору запропонувати рекомендації щодо впровадження механізму оцінки ефективності функціонування інституту кар’єрних радників у школах України.