Образ патріота України в спадщині Володимира Кузя - Йовенко, Лариса; Осіпенко, Наталія; Кириченко, Віта (Академічні візії, 2024)
Статтю присвячено вивченню образу патріота України та шляхів формування героїко-патріотичних рис особистості у спадщині Володимира Кузя. Встановлено, що для В. Кузя патріот – це особистість, яка демонструє у власних учинках та діяльності всебічне почуття любові та поваги до історії, культурних традицій країни та її народу, а патріотизм розкриває моральні чесноти та суспільно-політичні риси, що позначатимуться на вчинках та діяльності громадянина. З՚ясовано, що виховання любові до Батьківщини, рідного краю, домівки є найвищими цінностями і невід’ємним результатом освітнього процесу у працях ученого, а важливим орієнтиром в освітньому процесі родини, дошкілля, школи, університету, загалом держави вчений уважав загальнолюдські цінності та чітко окреслену національну ідеологію. Зроблено висновок, що патріот України, на переконання вченого, є носієм національної ідеології та загальнолюдських цінностей. Орієнтиром у справі формування патріотів України є специфічна козацька свідомість з її головною рисою – духовністю, що презентує душу, національний характер, світогляд українського лицарства.