Використання OSINT технологій для виявлення корупційних правопорушень: сучасні підходи та виклики - Думчиков, М.О. (Академічні візії, 2024)
У сучасному українському суспільстві корупція продовжує бути одним із найсерйозніших викликів, що підриває основи правової держави, знижує довіру громадян до державних інституцій та гальмує економічний розвиток. Традиційні методи виявлення корупційних правопорушень часто виявляються недостатніми в умовах глобалізації, цифровізації та швидкого розвитку інформаційно-телекомунікаційних технологій. Технології відкритої розвідки (OSINT) відкривають нові можливості для збору та аналізу великого обсягу інформації з відкритих джерел, сприяючи більш ефективному виявленню корупційних схем та протидії їм. Однак інтеграція OSINT у антикорупційну діяльність супроводжується низкою правових, етичних, організаційних та технічних проблем, які потребують ґрунтовного наукового дослідження та розробки ефективних рішень. У статті проаналізовано сучасні підходи до використання OSINT-інструментів у боротьбі з корупцією в Україні, з особливим акцентом на моніторинг соціальних медіа, аналіз відкритих державних реєстрів, геолокаційний та візуальний аналіз, а також застосування штучного інтелекту та машинного навчання. Наведено приклади успішного застосування OSINT у виявленні корупційних правопорушень, зокрема розслідування "Плівки Оніщенка" та виявлення незадекларованих маєтків суддів, що підкреслює ефективність цих методів. Авторами робиться висновок про необхідність вдосконалення нормативно-правової бази, інвестування в підготовку фахівців та розвиток технічної інфраструктури для повного розкриття потенціалу OSINT у протидії корупції в Україні. Автори наголошують, що лише через системний підхід, який включає правове врегулювання, розвиток технологій та людського капіталу, можна досягти значних результатів у боротьбі з корупційними правопорушеннями та підвищити прозорість і підзвітність державних інституцій.