До питання допущення посадовими особами порушень при плануванні, організації, проведенні та документуванні заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки - Крупко, Яна Михайлівна (Академічні візії, 2024)
У статті досліджено питання допущення посадовими особами порушень при плануванні, організації, проведенні та документуванні заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки. Автор констатує, що законодавець детально регламентує зазначені етапи контрольно-наглядової діяльності у сфері техногенної та пожежної безпеки, що, однак, не виключає, що в силу різних обставин – як об’єктивного, та і суб’єктивного характеру – орган державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки та його посадові особи допускають порушення при здійсненні державного нагляду (контролю). Автор звертає увагу, що за окремі порушення порядку здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки передбачена адміністративна відповідальність, однак існуючі склади адміністративних правопорушень не охоплюють увесь спектр обов’язків та відповідальності органів державного нагляду (контролю) і їх посадових осіб, який покладений на них Законом України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності». Наголошено, що чинне на сьогодні законодавство не містить градації порушень при плануванні, організації, проведенні та документуванні заходів державного нагляду (контролю) за ступенем їх шкідливості, коли встановлюється суворіші стягнення чи їх більший розмір за вчинення більш значного порушення, що, очевидно, пов’язується з розуміння їх рівнозначної шкідливості. Крім того, зроблено висновок, що окремі порушення, допущені в ході здійснення державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки, тягнуть за собою наслідки у виді недійсності результатів проведення перевірки посадовими особами органу державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки.