Компаративний аналіз категорій «фінансове планування», «фінансове прогнозування» та «бюджетування» в ключі інституціоналізації фінансового управління: погляд прикладних корпоративних фінансів - Алексін, Гліб Олегович; Ковбаса, Владислав Андрійович; Стащук, Дмитро Михайлович (Академічні візії, 2024)
В сучасних волатильних умовах фінансове управління мікро-рівня потребує більшої узгодженості. В даному контексті важливо розставити наголоси в системі планування, прогнозування та розподілу ресурсів в системі фінансового управління. Мета статті полягає в здійсненні порівняльного аналізу понять «фінансове планування», «фінансове прогнозування» та «бюджетування» в контексті інституціоналізації фінансового управління, а також визначення їхнього значення та взаємозв'язку в системі прикладних корпоративних фінансів. Стаття спрямована на виявлення ключових відмінностей і спільних рис цих понять в умовах інституціоналізації фінансового управління. Здійснено порівняльний аналіз ключових категорій фінансового управління підприємства: фінансового планування, фінансового прогнозування, бюджетування. Ці процеси є взаємозалежними і відіграють важливу роль у забезпеченні стабільності, ефективного використання ресурсів та досягнення стратегічних цілей підприємства. Фінансове планування визначає довгострокові та короткострокові цілі підприємства, створюючи основу для розробки фінансових стратегій. Фінансове прогнозування допомагає передбачити майбутні фінансові показники на основі аналізу історичних даних та поточних тенденцій, що дозволяє приймати обґрунтовані управлінські рішення та мінімізувати ризики. Бюджетування, в свою чергу, забезпечує контроль за фінансовими ресурсами через розробку детального плану доходів та витрат, моніторинг виконання бюджету та коригування на основі аналізу відхилень. Розглянуто питання інтеграції цих процесів у фінансову стратегію підприємства, що сприяє підвищенню прозорості та підзвітності фінансового управління. Акцентовано на важливості інституціоналізації фінансового управління через формалізацію та систематизацію цих процесів, що дозволяє підприємству швидко адаптуватися до змін у зовнішньому середовищі та підтримувати фінансову стабільність у довгостроковій перспективі. Запропоновано рекомендації щодо впровадження найкращих практик інтеграції фінансового планування, прогнозування та бюджетування, що дозволяє оптимізувати фінансові ресурси та забезпечувати стійкий розвиток підприємства в умовах мінливого середовища. Подальші дослідження будуть сконцентровані на визначенні взаємозв’язків між досліджуваними категоріями в умовах поведінкової економіки.