Тенденції та перспективи розвитку професійної освіти в контексті нових економічних викликів - Кучай, Олександр Володимирович; Ковальський , Дем`ян Олександрович (Академічні візії, 2024)
У статті проаналізовано основні тенденції та перспективи розвитку професійної освіти у контексті нових економічних викликів. Розглянуто вплив цифровізації та необхідність адаптації освітніх програм до змінюваних умов робочого середовища. Особливу увагу приділено розробці освітніх програм, що забезпечують практичне володіння компетенціями, затребуваними в цифровій економіці, включаючи обробку даних, кібербезпеку, та розробку робототехнічних систем. Охарактеризовано важливість зеленої економіки та необхідність підготовки фахівців у сферах альтернативної енергетики та екологічного управління, акцентуючи на впровадженні курсів, які вивчають відновлювані джерела енергії та методи оцінки впливу на довкілля. Зясовано, як залучення студентів до реальних проєктів та співпраця з бізнесом може підвищити якість освіти та забезпечити випускників необхідними компетенціями для вирішення актуальних проблем. Зазначено, що у зв’язку з триваючим військовим конфліктом, професійна освіта в Україні зіткнулася з викликами, що вимагають екстреної адаптації навчальних планів і методик до екстремальних умов. Нормативно-правові засади, що були реалізовані в умовах конфлікту, включають внутрішню академічну мобільність та можливість перенесення навчання в безпечніші регіони, забезпечуючи продовження освітнього процесу та зниження рівня безробіття серед молоді. Визначено критичну роль професійної освіти в адаптації до демографічних змін, зокрема зростаючої потреби в медичних та соціальних послугах для старіючого населення. Обґрунтовано необхідність інтеграції практичних навчань з медичними та соціальними установами для підготовки фахівців у спеціалізованих областях, таких як геріатрія та паліативний догляд. Сформовані висновки щодо необхідності постійного перегляду та оновлення навчальних програм, інтеграції нових технологій та наукових досягнень, а також впровадження передових методик навчання. Підкреслено значення міжнародної співпраці для підвищення якості освіти та відповідності до глобальних стандартів, а також важливість державно-приватного партнерства для адаптації освітніх систем до динамічних змін у робочому середовищі та ринку праці.