Аналіз ефективності дуальної освіти в контексті української вищої освіти - Воронкова, Алла Анатоліївна; Цой, Микола Павлович; Галицька-Дідух, Тамара Вячеславівна (Академічні візії, 2024)
Стаття присвячена аналізу ефективності дуальної освіти в контексті української вищої освіти. Актуальність цього дослідження зумовлена зростаючою потребою узгодження результатів освіти з вимогами сучасного ринку праці. Основною метою дослідження є оцінка впливу дуальної освіти на якість підготовки фахівців та відповідність їхніх знань вимогам сучасного ринку. У дослідженні використовується комплексний підхід, який включає теоретичний аналіз, порівняльний аналіз та емпіричні методи. Теоретичний аналіз охоплює огляд наявної літератури з дуальної освіти, розгляд її принципів, переваг та викликів. Порівняльний аналіз включає досвід впровадження дуальної освіти в різних країнах, зокрема в європейських моделях. Результати дослідження свідчать про те, що дуальна освіта значно підвищує професійні компетенції випускників шляхом інтеграції теоретичних знань з практичним досвідом. Ця інтеграція допомагає студентам розвивати глибоке розуміння своєї професійної діяльності та підвищує їх конкурентоспроможність на ринку праці. У дослідженні визначено кілька викликів, з якими стикається впровадження дуальної освіти в Україні, зокрема, недостатня співпраця між освітніми установами та бізнесом, відсутність стандартизованих навчальних планів, що відповідають потребам ринку, та обмежені фінансові ресурси. Незважаючи на ці виклики, потенційні переваги дуальної освіти, такі як зниження витрат на підготовку кадрів для компаній та підвищення працевлаштування випускників, роблять її перспективним підходом. Дослідження надає рекомендації щодо покращення процесу впровадження дуальної освіти в Україні. До них належать розробка законодавчої та нормативної бази для сприяння співпраці між освітніми установами та підприємствами, створення стимулів для бізнесу до участі в програмах дуальної освіти та постійне оновлення навчальних планів з урахуванням технологічних досягнень та тенденцій ринку. Вирішуючи ці питання, дуальна освіта може значно сприяти розвитку кваліфікованої робочої сили, яка відповідає потребам української економіки. Крім того, дослідження підкреслює важливість комплексного підходу до освіти, який фокусується не лише на академічних знаннях, але й на практичних навичках, необхідних для професійного успіху. Стаття стверджує, що дуальна освіта може відігравати критичну роль у зменшенні розриву між результатами освіти та вимогами ринку праці, підвищуючи загальну ефективність та релевантність вищої освіти в Україні. Додатково, у статті наголошується на необхідності постійної співпраці та діалогу між освітянами, політиками та представниками індустрії, щоб забезпечити адаптацію освітніх програм до динамічних вимог глобальної економіки. Завдяки таким партнерствам Україна може підвищити якість і працевлаштування своїх випускників, сприяючи економічному зростанню та розвитку.