Управління екологічними ризиками у системі стратегічного управління промисловими підприємствами - Павшук, Валерій Миколайович (Академічні візії, 2024)
Дослідження піднімає актуальну проблему забруднення навколишнього середовища промисловими підприємствами в сучасному світі. Зроблено короткий історичний екскурс щодо проблеми забруднення довкілля діяльністю людини. У дослідженні розглянуто особливості, що визначають зовнішні та внутрішні чинники формування екологічної стратегії промислового підприємства. Запропоновано класифікацію факторів екологічного ризику, яка враховує характер впливу ризику на промислове підприємство, рівень виникнення ризику та можливість управління ним. Виявлено необхідність створення такої системи управління ризиками, яка б дозволила мінімізувати й зменшити екологічні збитки та економічні витрати, спричинені ними. Запропоновано алгоритм для розробки стратегії промислового підприємства, що враховує вплив екологічних ризиків на формування стратегії промислового підприємства.