Інноваційні методики у вищій освіті як відповідь на виклики війни в Україні - Прилипко, Вікторія Михайлівна; Сохань, Інна Віталіївна; Матієвський, Володимир Валерійович (Академічні візії, 2024)
Складність сучасної соціально-політичної ситуації в Україні зумовлює значні зміни у вищій освіті. Усе більшої актуальності набуває застосування інноваційних технологій, сумісних із дистанційним навчанням. Таким чином, мета дослідження полягає в оцінюванні рівня використання інноваційних методик в освітньому процесі вищої школи в умовах війни. Згідно з авторською позицією, найбільш адекватними в зазначеному сенсі методиками є метод проєктів, метод інтерв’ю, ділові ігри, рольові ігри, дискусії, мозковий штурм, тренінги та майстер-класи. Емпіричне дослідження виявило, що найбільш популярним є метод проєктів, найменш поширеним – метод інтерв’ю. Водночас показники свідчать про те, що застосування всіх інноваційних методик перебуває на середньому рівні. Вони час від часу використовуються в навчальному процесі, але не є його фундаментом. Результати дослідження демонструють, що викладачі мають різні погляди на особливості застосування інноваційних методик у власній педагогічній практиці. Кластерний аналіз дозволяє виокремити чотири основні групи викладачів. Представники першого кластера роблять акцент на інтерактивності, живому спілкуванні здобувачів освіти для опанування майбутньої спеціальності. Викладачі, об’єднані другим кластером, орієнтовані, по-перше, на розвиток індивідуально-особистісних рис здобувачів, по-друге, на формування їхніх професійних компетенцій. Представники третього кластера надають перевагу використанню традиційних методів і засобів навчання. Педагоги, що входять до четвертого кластера, орієнтуються на формування професійних компетенцій здобувачів освіти. Загалом, ступінь застосування інноваційних технологій у навчальному процесі українських закладів вищої освіти розподіляється наступним чином: 22% – низький рівень, 12% – нижчий за середній рівень, 28% – середній рівень, 38% – вищий за середній рівень. Таким чином, дві третини викладачів вищої школи використовують інноваційні методики достатньо широко та ефективно.