Кримінальна відповідальність у цифровому просторі: співпраця між Україною та Польщею щодо протидії кіберзлочинності - Сийплокі, Микола Васильович; Мудролюбова, Наталія Олександрівна; Лівак, Антон Петрович (Академічні візії, 2024)
В сучасних умовах, особливо на період російсько-української війни, авторами досліджуються глобалізаційні загрози у цифровому середовищі. У статті наголошується на необхідності адаптації національної політики інформаційної безпеки до конкретних викликів. Інформаційна безпека є одним з ключових напрямків національної політики, адже вона спрямована на захист інтересів та основоположних прав і свобод громадян в умовах, зокрема, інформаційної війни. Координація дій між силовими структурами, органами влади, місцевого самоврядування та громадянським суспільством має вирішальне значення для протидії реальним і потенційним загрозам, які становлять виклик у сучасному глобалізованому світі. Аргументовано, що основою забезпечення інформаційної безпеки є створення прогресивної нормативно-правової бази, яка включає нормативно-правові акти, спрямовані на управління цифровою інформацією та захист комунікаційних систем. Реалізація розглянутих у статті напрямів забезпечення інформаційної безпеки вимагає від держави комплексного підходу до, зокрема, протидії дезінформації, розвитку медіаграмотності громадян, захисту персональних даних, забезпечення свободи слова, підтримання комунікації з громадянами. Автори наголошують на важливості дотримання балансу між захистом інформації та захистом конституційних прав і свобод особи в контексті побудови ефективної системи інформаційного суспільства. Зазначено, що для досягнення загальної превентивної мети стратегія інформаційної безпеки має включати інноваційні підходи до кібербезпеки, особливо в частині захисту критичної інфраструктури та персональних даних громадян відповідно до міжнародних стандартів, зокрема, використання підходів, отриманих в ході українсько-польського співробітництва.. Обґрунтовано, що протидія сучасним національним та глобальним викликам у сфері інформаційної безпеки залежить від формування національних та міжнародних стратегій кібербезпеки, а також від залучення країн, які поділяють спільні цілі захисту даних та приватності в цифровому середовищі, наголошуючи на необхідності постійного технічного та технологічного розвитку.