Інтеграція мобільних додатків у освітній процес: аналіз ефективності та можливостей для здобувачів освіти - Краснопольський, Володимир Едуардович; Поліщук, Олена Анатоліївна; Демченко, Ольга Миколаївна (Академічні візії, 2024)
Впровадження мобільних додатків в навчальний процес стає трансформаційним методом для покращення навчального процесу та його результатів. У цій статті розглядається ефективність і можливості мобільних додатків для студентів у навчанні, а також підкреслюється актуальність цифрових інструментів у сучасній педагогіці. Дедалі більша поширеність смартфонів і планшетів серед студентів наголошує на необхідності використання цих пристроїв в освітніх цілях. Метою цього дослідження є оцінка того, як мобільні додатки можуть бути ефективно інтегровані в навчальну програму для підтримки навчання, покращення взаємодії та сприяння кращим освітнім результатам. На основі комплексного огляду існуючої літератури та результатів емпіричних досліджень у цій статті визначаються ключові сфери, в яких мобільні додатки мають значний вплив. До них належать індивідуальний навчальний досвід, підвищення доступності освітніх ресурсів і сприяння колективному навчанню. Результати свідчать про те, що мобільні додатки можуть посилити мотивацію та зацікавлення студентів, забезпечуючи інтерактивне та адаптивне навчальне середовище, яке відповідає індивідуальним стилям і темпам навчання. Зручність мобільних додатків дозволяє вийти за рамки традиційного навчання в аудиторії, забезпечуючи гнучкість у часі та місці, що є особливо корисним у сучасному швидкозмінному світі, де все пов'язано з цифровими технологіями. У результаті дослідження було зроблено висновок, що інтеграція мобільних додатків приносить значні переваги, але водночас створює певні виклики, такі як потреба в належній інфраструктурі, підготовці викладачів та боротьба з потенційними відволікаючими факторами, пов'язаними з використанням мобільних пристроїв. До того ж, успіх такої інтеграції значною мірою залежить від якості та освітньої цінності самих додатків. Перспективи подальших наукових досліджень передбачають вивчення довгострокового впливу використання мобільних додатків на освітні результати, дослідження створення додатків для конкретних предметів, а також вивчення ролі мобільних технологій у сприянні інклюзивній освіті. Подальші дослідження можуть бути зосереджені на розробці рекомендацій і передового досвіду для педагогів щодо ефективної інтеграції мобільних додатків у їхні навчальні стратегії.