Обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання в системі загальних засад призначення покарання - Матюшенко, Олена Іванівна; Остапчук , Людмила Григорівна (Академічні візії, 2024)
Статтю присвячено аналізу дискусійних питань щодо ролі та місця обставин, що пом’якшують та обтяжують покарання в системі загальних засад призначення покарання. Досліджено загальні засади призначення покарання, встановлено їх спільні й відмінні риси, підкреслено комплексний та об’єктивний характер врахування їх судом, визначено місце в їх системі інституту обставин, що пом’якшують та обтяжують покарання. Проведено аналіз правової природи та особливостей обставин, що пом’якшують та обтяжують покарання. Окреслено проблеми законодавчої регламентації зазначених обставин. Обґрунтовано що ступінь тяжкості кримінального правопорушення та особу винного потрібно розглядати у вузькому значенні цих понять, тобто, не включаючи в них обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання. Це дозволить суддям розглянути обставини, що пом’якшують або обтяжують покарання, ступінь тяжкості кримінального правопорушення, особу винного спочатку безвідносно один до одного, а потім визначити їх вплив у сукупності на покарання, що призначається, і дасть змогу більш глибоко зрозуміти кожен критерій вибору кримінально-правового впливу та постановити справедливий та обґрунтований вирок.