Особливості правового регулювання здійснення та захисту земельних прав в Україні та Канаді - Малохліб , Олена Сергіївна (Академічні візії, 2024)
У статті досліджуються правові засади здійснення й захисту земельних прав в Україні та Канаді. Визначено, що оскільки Україна взяла на себе зобов’язання щодо вдосконалення правової системи та проведення реформ у всіх сферах суспільного життя задля створення підґрунтя для сталого розвитку, гарантування верховенства права й покращення добробуту її громадян, питання реформування земельних відносин не стоїть осторонь, особливо у зв’язку із воєнним станом та необхідністю захисту, у тому числі, і земельних прав. Проблема гарантування й захисту земельних прав, тлумачення їх сутності та практика їх реалізації крізь призму широкого кола земельних спорів демонструє деякі слабкі місця, які потребують уваги як законодавця, так і суспільства. Одним із шляхів вирішення неналежного правового регулювання в цій сфері є звернення до зарубіжного правового досвіду. Саме досвід Канади в сфері здійснення та захисту земельних прав може стати прикладом для запровадження деяких позитивних підходів в земельне законодавство України. Авторкою досліджено правові засади здійснення земельних прав в Україні та Канаді, розкрито їх особливості та переваги. Встановлено, що земельні права фізичних та юридичних осіб Канади закріплюються, як правило, на провінційному рівні. Провінції і території Канади мають власний підхід до врегулювання земельних відносин, який спирається на федеральне законодавство. Розкрито форми захисту земельних прав в Україні та Канаді. Особлива увага приділена земельним правам корінних народів Канади у зв’язку із деякими особливостями в цій сфері. Проаналізовано судову практику щодо земельних претензій корінних народів Канади. Проведення порівняльно-правового аналізу здійснення та захисту земельних прав в Україні та Канаді відкриває деякі проблеми в цій сфері, а також дає можливість сформулювати рекомендації для суб’єктів законодавчої ініціативи у створенні більш ефективного механізму реалізації та захисту цих прав.