Інноваційні технології викладання іноземних мов в умовах зростаючого впливу технологій штучного інтелекту на освітні процеси - Дроздова, Вероніка Вячеславівна; Рудніцька, Катерина Валеріївна; Росквас, Ігор Анатолійович (Академічні візії, 2023)
Процеси інтеграції, відкритість громадськості до мультикультурних змін та стрімкий розвиток сучасних цифрових технологій впливають на розвиток системи вищої освіти. Посилення вимог до вивчення іноземних мов створює нові виклики щодо трансформації методик їх викладання. Таким чином, мета статті полягає у аналізі найпоширеніших інноваційних технологій, які використовуються у процесі викладання іноземних мов, та визначенні їхніх переваг та недоліків. Визначено, що іноземна мова відіграє важливу роль у формуванні професійних компетентностей здобувачів освіти і є надзвичайно важливою, особливо в контексті сучасної кризової ситуації та схвалення Верховною Радою законопроєкту про застосування англійської мови в Україні. Іноземна мова є основним чинником формування професійної іншомовної компетентності майбутніх фахівців. В ході дослідження було встановлено, що впровадження інновацій у процес викладання іноземних мов складається з двох аспектів: інформаційно-комунікаційного і комунікативно-діяльнісного. Відповідно, роль викладача поступово переосмислюється і трансформується: він вже є не просто носієм інформації щодо різних аспектів мови, а стає коучем, модератором та фасилітатором комунікації під час спільних видів діяльності із здобувачами освіти. До найпоширеніших інноваційних технологій у викладанні іноземної було віднесено метод проєктів, інтернет-технології для дистанційного навчання та інструменти на основі штучного інтелекту. Одним з найбільш перспективних інструментів для організації дистанційного навчання в Україні є платформа Moodle, оскільки вона пропонує численні безкоштовні рішення як для здобувачів освіти, так і для викладачів. У статті розглянуто основні інструменти на основі штучного інтелекту (ChatGPT, Opus.Pro, Stable Diffusion, Quizalize) та наведено їхні основні характеристики. Надано характеристику основних переваг предметно-мовного інтегрованого навчання (Сontent and Language Integrated Learning) як одного із інноваційних методів викладання іноземних мов. Отже, сучасний прогрес у сфері цифрових й інформаційно-комунікативних технологій несе з собою величезні можливості для вдосконалення процесу викладання іноземних мов. Впровадження інноваційних технологій, таких як чат-боти, системи штучного інтелекту та платформи для дистанційного навчання, сприяє зростанню ефективності навчання, розвитку критичного мислення у здобувачів освіти та підвищенню інтерактивності навчального процесу в цілому.