Інформаційні технології електронного правосуддя у кримінальному судочинстві - Кавчак, Оксана (Академічні візії, 2023)
На підставі комплексного системного аналізу чинного національного законодавства у статті розглядаються теоретико-правові питання щодо інформаційних технологій електронного правосуддя у кримінальному судочинстві. Методологічну основу дослідження склали метод матеріалістичної діалектики та системний підхід до вивчення електронних інформаційних технологій у кримінальному судочинстві з використанням сукупності загальнонаукових і приватно-наукових методів наукового пізнання. Вказано, що інформаційно-технологічний підхід, який покладено в основу дослідження застосування інформаційних технологій у кримінальному судочинстві базується на закономірностях руху електронної юридично значущої інформації. Розглянуто застосування відеоконференцзв’язку та інших інформаційно-комунікаційних технологій. Зазначено, що запровадження інформаційних і комунікаційних технологій у судочинстві обумовлено процесом цифровізації суспільства, направлено на забезпечення нових можливостей щодо доступу до судочинства, підвищення ефективності за рахунок скорочення часу розгляду проваджень і зниження фінансових витрат. У подальшому доцільно досліджувати сплив інформаційних технологій на процес доказування у кримінальному судочинстві.