Практика Верховного Суду щодо кримінальних правопорушень у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку - Денис, С. Р. (Академічні візії, 2022)
У статті проведено аналіз і узагальнення практики Верховного Суду щодо кримінальних правопорушень у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку. Досліджено передумови збереження тенденції до зростання числа кримінальних правопорушень у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), систем та комп’ютерних мереж і мереж електрозв’язку. Доведено, що особливостями відповідних діянь є їхня високотехнологічність, латентність та високий рівень суспільної небезпечності. Наголошено, що ці особливості зумовлюють складність виявлення та розслідування відповідних кримінальних правопорушень, притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності, а отже – здійснення загальної та спеціальної превенції. На основі аналізу постанов Верховного Суду узагальнено особливості кримінально-правової кваліфікації за статтею (статтями) Розділу XVI Кримінального кодексу України.