Прийняття управлінських рішень у публічному менеджменті - Ліпич, Л.Г.; Кушнір, М.А.; Рубльов , В. В.; Хілуха, О.А. (Академічні візії, 2022)
Нова парадигма публічного управління, публічний менеджмент, вимагає перегляду принципів та ціннісних засад діяльності державних службовців, а головне - основ прийняття управлінських рішень. У статті досліджено поняття управлінського рішення у публічному менеджменті. Акцентовано на важливості урахування публічних та національних інтересів у процесі прийняття управлінського рішення у публічному менеджменті. Узагальнено етапи прийняття управлінського рішення та сформовано алгоритм вирішення управлінських завдань та прийняття управлінського рішення в публічному менеджменті з урахуванням публічних інтересів. Обґрунтовано застосування системного підходу при прийнятті управлінського рішення у публічному менеджменті. Наведено класифікацію та описано основні види моделей прийняття управлінського рішення у публічному менеджменті. Охарактеризовано процес оптимізаційного моделювання управлінського рішення. Узагальнено ключові аспекти прийняття управлінського рішення на стратегічному рівні. Охарактеризовано роль методу програмно-цільового планування у прийняття управлінського рішення з дотриманням публічних чи національних інтересів.