Інноваційні методи вдосконалення фінансування територіальних громад у післявоєнній період - Келеберда, Тарас; Далик, Володимир; Бабій, Сергій; Ярмус , Степан; Злотогурський, Кирил (Академічні візії, 2023)
У світовому контексті та національних реаліях після завершення війни, фінансування територіальних громад стає життєво важливим завданням. Післявоєнний період супроводжується численними викликами, включаючи відновлення інфраструктури, соціального захисту та створення умов для сталого економічного зростання. Від цього фінансування громад залежить не лише розвиток, а й якість життя населення. Метою цієї статті є вивчення і аналіз інноваційних методів фінансування територіальних громад, спрямованих на вдосконалення їхньої фінансової стійкості та забезпечення сталого розвитку під час післявоєнного періоду. В роботі розглянуто різні аспекти інноваційних підходів, їхню застосовність, переваги та можливі обмеження. Стаття також має на меті розробити рекомендації для впровадження інноваційних методів фінансування на практиці для підтримки розвитку територіальних громад. Спочатку дано визначення поняття «територіальної громади», її роль у соціальному та економічному розвитку, а також традиційні джерела фінансування, з якими вони стикаються. В цьому контексті виявлено проблеми та виклики, які виникають у післявоєнний період і потребують інноваційних рішень у фінансуванні. Наступна частина статті сконцентрована на інноваційних методах фінансування. Розглянуто «зелену» економіку, цифрові інструменти та соціальне інвестування як потенційні інноваційні підходи до фінансування територіальних громад. Кожен з цих методів аналізується з точки зору можливостей і викликів, які вони приносять, а також прикладів їхнього успішного застосування. Далі проводиться практичний аналіз інноваційних методів фінансування на прикладі реальних кейсів. Проведено оцінку результативності впровадження цих методів та їхній вплив на фінансову стійкість територіальних громад. І на останок було надано рекомендації для державних і місцевих органів, а також громадських ініціатив щодо впровадження інноваційних методів фінансування.