Концептуальні засади розвитку підприємств готельно-ресторанної сфери та туризму в контексті формування економічної поведінки - Янковська , Л. А.; Семчук, Ж. В.; Пинда, Ю. В.; Семцов, В. М.; Суслов, Д. Ю.; Демчук, П. П. (Академічні візії, 2023)
Критично розглянуто концептуальні засади розвитку підприємств готельно-ресторанної сфери та туризму в контексті їхньої адаптації до інституційних умов ринкової економіки. Ідентифіковано особливості функціонування системи регулювання економічної поведінки суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері послуг в умовах постіндустріального розвитку. Акцентовано увагу на тому, що саме інституційне середовище є базальним фактором забезпечення результативності та / або ефективності проведення соціально-економічних змін в Україні. Показано, що дисфункційні інверсії сфери послуг, у т. ч. активні прояви деструктивних моделей економічної поведінки агентів ринку у готельно-ресторанному бізнесі та туризмі стали, по суті, закономірним наслідком невиважених інституційних перетворень. Проаналізовано основні дисфункції найбільш поширених інституційних трансформацій у вітчизняній сфері послуг. Встановлено, що лише проектування стійких соціально-економічних механізмів узгодження інтересів є єдиною результативною конструкцією впровадження інститутів у мінливих економічних системах, яка не лише створює передумови для якісної ідентифікації переваг та недоліків компонентів інститутів, що впроваджуються, а й суттєво зменшує ризики виникнення дефектів під час проведення регуляторної політики у сфері готельно-ресторанного бізнесу та туризму. Здійснено формалізацію універсальної структури побудови інтегрованого агента ринку в готельно-ресторанному бізнесі та туризмі шляхом використання "системи участі" на основі реальних економічних процесів відповідно до авторської концепції, де підкреслено роль та значення імпліцитних взаємовідносин в економічній діяльності. Окреслено важливість протидії дисфункційним моделям економічної поведінки, у т. ч. на основі "мінімізації податків", які порушують суспільно встановлені інституційні правила добросовісної конкуренції та соціальної відповідальності. Обґрунтовано напрямки щодо удосконалення системи регулювання економічної поведінки підприємств готельно-ресторанної сфери та туризму.