Санкції vs російська нафта: критичний аналіз ефективності прийнятих рішень - Глинський, Назар; Фігун, Назар; Карий, Олег; Бойко, Віталій; Другов, Олексій; Семів, Сергій (Академічні візії, 2023)
В статті проведено ретроспективний аналіз рішень, які приймали окремі держави та міжнародні інституції по відношенню до нафтової та нафтопереробної галузей російської федерації. Детально проаналізовано часовий період від 24 лютого 2022 року по сьогодення (липень 2023 року). Об’єктом дослідження були структурні санкції, а не санкції проти окремих осіб чи груп осіб, які займають певні посади в ключових господарюючих суб’єктах російської економіки загалом та її нафтової промисловості зокрема. На підставі аналізу ефективності діючих санкцій було запропоновано рекомендації. Ці рекомендації стосувались як оперативного періоду планування, так і стратегічного. В рамках оперативного періоду запропоновано: відхід від практики виключень для окремих країн щодо потреби дотримання санкцій, збільшення еластичності та жорсткості «цінової стелі» для російської нафти, підвищення адміністративного потенціалу ЄС як інтегрованої організації, яка приймає рішення щодо санкцій. В рамках стратегічного періоду запропоновано максимальне обмеження росії у доступі до технологій, які збільшують можливості країни-агресора видобувати викопні ресурси.