Економічне стимулювання раціонального природокористування - Бочко, О.І.; Рій, І.Ф.; Капраль, А.Р. (Академічні візії, 2023)
В цій статті робиться акцент на важливості економічних важелів та ефективного оподаткування для забезпечення стійкого розвитку економіки та збереження навколишнього середовища. Переорієнтування податкової політики на сприяння природоохоронним заходам може стати ефективним інструментом для досягнення цих цілей. Мета статті полягає в формуванні економічних рішень з метою раціоналізації використання природних ресурсів на регіональному рівні, формулюванні основних принципів для розвитку екологічно безпечної економіки та вдосконалення механізму сплати екологічного податку. Економічний механізм екологічного регулювання можна вдосконалювати шляхом зміни інструментарію та методів стимулювання раціонального природокористування. Наявні механізми забезпечення екологічного розвитку не є новими, але їх постійно вдосконалюють та додають додаткові елементи з урахуванням змін умов господарювання. Основне завдання даної статті полягає в удосконаленні інструментарію оподаткування природокористування. Для цього пропонується переміщення податкового навантаження з оподаткування прибутків суб’єктів господарювання в природоохоронну сферу. Це дозволить створити стимули для підприємств та громадян ефективніше використовувати природні ресурси, зменшити негативний вплив на довкілля та сприяти сталому екологічному розвитку Досліджено проблеми, пов’язані з організацією та проведенням геологічних спостережень за природними та антропогенними геодинамічними процесами. Доведено, що така складна екологічна ситуація зумовлена рядом факторів, включаючи неефективне функціонування системи моніторингу довкілля, створеної згідно з вимогами Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища". Пропонується затвердження та реалізація Державної цільової екологічної програми моніторингу довкілля. Ця програма спрямована на вирішення проблем, зазначених раніше, і передбачає впровадження комплексу заходів для модернізації системи моніторингу довкілля. Автори пропонують застосування системних програмних методів у спрямуванні та оптимізації системи моніторингу довкілля. Це дозволить забезпечити збір актуальних та достовірних даних про стан навколишнього природного середовища, що сприятиме покращенню екологічної безпеки та ефективного управління навколишнім середовищем в Україні. Наукова новизна статті полягає в дослідженні різних видів, інструментів, форм та методів економічного регулювання, що використовуються в сучасних умовах з метою їх впровадження і застосування в практиці раціонального природоохоронної діяльності в Україні.